Psykologhuset Park Allé
Park Allé 9, mezz. th.
8000 Aarhus C
Mobil: 42 15 02 24
Mail: kontakt@martinfrydenholm.dk
Aktuel ventetid:
3-4 uger
3-4 uger
Metakognitiv terapi (MCT) er en evidensbaseret terapiform, der bygger på den grundantagelse, at psykisk lidelse opstår på baggrund af overdreven opmærksomhed på tanker, bekymringer, frygt og negative følelser. Psykisk lidelse opstår altså, når vi tænker for meget. Metakognitiv terapi er udviklet af professor Dr. Adrian Wells og bygger på et solidt videnskabeligt teoretisk fundament om menneskets opmærksomhed og tænkning.
Til forskel fra kognitiv adfærdsterapi, arbejdes der ikke med hvad man tænker, men hvordan man tænker. I terapien er der således ikke fokus på indholdet af dine tanker og grublerier, men du lærer i stedet at forholde dig til dine tanker på en ny og mere hensigtsmæssig måde. Fælles for al psykisk lidelse er nemlig, at man giver negative tanker og antagelser alt for meget opmærksomhed og lader det styre ens adfærd.
Personer med angst oplever at bruge meget tid på bekymringer, spekulationer, fokusering på trusler og negative følelser, og gør brug af forskellige uhensigtsmæssige metoder til at forsøge at håndtere deres negative tanker og følelser. I metakognitiv terapi arbejder vi sammen om at ændre uhensigtsmæssige tanke- og opmærksomhedsmønstre. Du får redskaber til at forholde sig til negative tanker på en ny måde, som gør at de ikke opleves som ukontrollerbare. I forløbet ser vi på, hvilke håndteringsstrategier der er hensigtsmæssige, og hvilke der ikke er. Vi arbejder både i terapien og mellem samtalerne med at træne nye måder at reagere på sine tanker og følelser på, med det mål at genfinde fleksibilitet i opmærksomheden og opnå kontrol over lange bekymringsrækker og grublerier. Jeg bruger ofte forskellige øvelser og metaforer i terapien, så det bliver så konkret som muligt for dig. Terapiformen er derfor attraktiv for personer der har tendens til overtænkning eller myldertanker, da man i terapien på kort tid lærer at mindske disse tankerækker.