Psykologhuset Park Allé
Park Allé 9, mezz. th.
8000 Aarhus C
Mobil: 42 15 02 24
Mail: kontakt@martinfrydenholm.dk
Aktuel ventetid:
3-4 uger
3-4 uger
Kognitiv Adfærdsterapi (KAT) er kendt for at have en forskningsmæssigt veldokumenteret behandlingseffekt på en bred vifte af psykiske lidelser. “Kognitiv” kommer af kognition, som bl.a. rummer vores tanker og opmærksomhed. Kognitiv Adfærdsterapi fokuserer således på sammenhængen mellem tanker, opmærksomhed, følelser, kropslige fornemmelser og vores adfærd. Målsætningen for terapien er ofte et ønske om at regulere svære følelser – fx tristhed, angst eller vrede. Da man ikke kan gøre dette direkte, er fokus i kognitiv adfærdsterapi på at arbejde med tanker, opmærksomhed og adfærd, idet en ændring af disse indirekte vil regulere følelserne.
Terapien tager som oftest udgangspunkt i din aktuelle situation, hvor du hjælpes til at undersøge og udforske hvilke tanker, der udløser de negative reaktioner samt på, hvordan din opmærksomhed påvirkes af dine negative tanker. Der er fokus på at finde andre og mere hensigtsmæssige fortolkningsmuligheder, som kan erstatte dem, der udløser de negative følelser samt på at træne evnen til at lave opmærksomhedsskift. Den måde vi handler på, har også en afgørende betydning for, hvordan vi har det følelsesmæssigt. Det er således også centralt i kognitiv adfærdsterapi at identificere uhensigtsmæssig adfærd, som utilsigtet er med til at vedligeholde eller forstærke problematikken. I forbindelse med fx angstbehandling er adfærdsterapien særlig vigtig, idet den mest effektive adfærdsterapeutiske teknik er det, man kalder eksponering. Denne teknik indebærer, at man gradvist og kontrolleret udsætter sig selv for det, man er bange for. Ved at eksponere sig for det frygtede, udfordrer man antagelsen om, at der er negative konsekvenser ved at komme i kontakt med dette. I samme forbindelse gennemgår kroppen en fysiologisk proces, hvor kroppen tilvænnes det følelsesmæssige ubehag, der er forbundet med den frygtede situation eller objekt.
Med udgangspunkt i kognitiv adfærdsterapi er jeg en psykolog, som er aktiv, engageret og strukturende. Jeg gør mig umage for at forklare teorien og metoderne på en sådan måde, at du forstår idéen bag disse og dermed bliver i stand til selv at anvende disse. Der er således fokus på, at du gennem forløbet opnår en øget viden om dig selv og dine reaktionsmønstre samt lærer at anvende konkrete teknikker, redskaber og strategier. Jeg kan derfor undervejs i vores samtale indimellem finde på at gå op til tavlen og tegn tog fortælle, når det giver mening og der er behov for det, og vi aftaler ofte i fællesskab ”hjemmearbejde” i form af konkrete øvelser og lignende, som du arbejder med mellem sessionerne.